Maten som skyddar mot cancer
Att bröstcancer är betydligt ovanligare i medelhavsländerna och Asien jämfört med USA tror forskarna beror på de stora skillnaderna i matkulturen hos de olika länderna. I USA äts det mycket fett, vilket visar sig ha negativa effekter på den kvinnliga hormonet östrogen, dessutom är övervikt väldigt vanligt bland amerikanerna (beror troligen på de stora mängder fett de äter), övervikt har också visat sig öka risken för bröstcancer. I Medelhavsområdet och Asien däremot äter man mycket mindre fett och mer frukt, grönsaker och fibrer, vilket enligt flera forskare ska vara den optimala kosten för att undvika bröstcancer.
En mindre del av all cancer beror på ärftlighet, det påstår Kerstin Hultén i sin bok "Maten som skyddar mot cancer". Hon menar på att risken att drabbas av cancer till stor del beror på vad vi äter och hur vår livsstil ser ut. Här kommer några tips från Kerstins bok på vad du kan göra för att minska dina risker att drabbas av bröstcancer.
Tänk på att:
- Äta frukt och grönsaker med mycket färg. Mycket färg ger en stor variation på skyddande ämnen.
- Motionera varje dag.
- Ät huvudsakligen mat från växtriket
- Ät hälsosam mat
- Amma ditt barn
- Ät fisk 2-3 gånger i veckan
- Välj bröd med hela korn
- Drick mycket grönt te
Undvik:
- kaloririk mat och söta drycker
- alkohol (det är okej att dricka ibland men försöka dra ner på det)
- salt
- chips och pommes frites
Kort sagt, tänk på att äta färgrik mat med lite fett och salt. Drick vatten istället för läsk och alkohol. PÅ så vis minskar du dina risker att drabbas av bröstcancer. Ganska enkelt och naturligt egentligen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar