torsdag 20 oktober 2011

Testat Oktober: Indoor Walking


  • Vad är IndoorWalking? Glöm spinning, IndoorWalking är det nya gruppträningspasset som ständigt är fullbokat på gymmet. IndoorWalking påminner om konceptet Spinning men istället för cyklar används så kallade Crosstrainers eller walkers, dessa maskiner har du säkert sett på konditionsavdelningen på ditt gym tidigare. Det känns lite som att jogga svävande i luften. På det här passet tränar du främst din kondition och förbränner en hel del kalorier, men du kommer även att känna dig ganska trött i benen efteråt.

  • Vilka riktar sig IndoorWalking till? Den här träningsformen passar såväl seniorer som ungdomar. Tack vare att maskinerna skapar skonsamma rörelser för kroppen är risken för förslitningsskador relativt låg, vilket är väldigt bra ifall man har några extra kilo att bära på. Du väljer själv motståndet på din walker genom hela passet, vilket gör att det blir precis så jobbigt som du själv gör det till. På många gym finns det olika nivåer och längd på det här passet, från 30-60 minuter. Fråga i receptionen om du är osäker på vad som passar dig. Har man lite svårt för koordination är detta ett bra pass, då du aldrig behöver röra mer än armar och ben på din walker. Alltså ingen risk att gå åt fel håll eller att inte hänga med.

  • Var hittar jag IndoorWalking? Den här träningsformen har vuxit sig otroligt stor, idag går den att hitta på de stora gymkedjorna men även mindre gym väljer att satsa på detta otroligt populära träningspass. Fråga på ditt närmaste gym, eller kolla på internet.

  • Klädsel/Utrustning: Det krävs inga speciella träningskläder eller utrustning. En vattenflaska kan vara bra att ha med sig och viktigt är att du har skor på fötterna.

  • Passet i korthet: Instruktören börjar med att visa och förklara hur maskinerna ska ställas in för att de ska passa alla deltagare, maskinerna är lätta att förstå och lätta att ställa in. Sedan drar uppvärmningen igång, man börjar med ganska lågt motstånd och relativt lugnt tempo. Sedan fortsätter hela passet på samma vis, ibland ökas tempot och ibland ökas motståndet. Ibland ligger fokus på att träna ben och ibland ligger fokus på att träna kondition. Det är väldigt lätt att hänga med instruktören som ger tydliga instruktioner när det är dagas att öka tempo eller om det är dags att öka, minska motstånd. Passet avslutas med en lugnare och låt och allra sist är det stretching. 

  • Betyg: En instruktör i IndoorWalking sätter själv ihop sitt pass och väljer sin musik, det kan därför vara bra att veta att det kan vara stora skillnader mellan olika pass. Jag fick själv prova några några gånger, med olika instruktörer innan jag började tycka att det var roligt. Första gången visste jag inte hur mycket motstånd jag vågade ha för att orka hela passet. Dessutom stötte jag på stora skillnader på hur jobbigt passet blev beroende på vilken musik som spelades i högtalarna. Om du inte tycker det är roligt första gången du provar, ber jag dig därför att prova igen med eventuellt en annan instruktör, då kanske du ändrar uppfattning. Nu när vi går mot vintertider tycker jag absolut att IndoorWalking är ett bra alternativ till löpning. Prova själv!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar