söndag 19 februari 2012

Stor bak



Rubriken syftar inte på en stor kroppsdel utan på vad jag sysslat med denna lediga söndag. Nämligen storbakat. Jag har bakat nyttiga bröd, fröiga knäckebröd och rawfood chokladbollar. Allt ät tänkt som perfekt mellanmål på jobbet. På mitt jobb är det ofta svårt att få tid till någon längre matpaus, det gäller då att ha något litet som går snabbt att stoppa i sig. Jag är riktigt nöjd med mina bakverk och här kommer mina recept:

Fröiga knäckebröd
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk mörk sirap
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
6 dl rågmjöl
6dl durmvete

Blanda alla ingredienser. Dela degen i tre delar och kavla ut varje del så tunt du kan. Skär lagom stora bitan av degen (ex 5 x 10 cm) och lägg sedan på en plåt. Grädda i ugnen på 200 grader i 10-12 min. Jättegott med diverse pålägg eller bara äta som de är.

Rawfodd Chokladbollar 
100 g Mjölkfritt smör
3 msk kakao
2 msk mörk sirap
1 dl torkad frukt (ex. annanas, persika, äpple, aprikor, päron )
3 msk linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
3 dl rågflingor/havregryn
ev. lite vatten
kokos att rulla dem i

Jag höftade ganska bra med mängden ingredienser eftersom jag hittade på receptet själv, jag provade mig liksom fram tills jag blev nöjd. Kör alla ingredienser i matberedare tills det har blandat sig ordentligt. Gör sedan bollar och rulla dem i kokos. Jättegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar